Joensuun seudun rasisminvastainen työryhmä: Tunnista rasismi ja ilmoita siitä eteenpäin

Tiedote: Vapaa julkaistavaksi

Joensuun seudun rasisminvastainen työryhmä: Tunnista rasismi ja ilmoita siitä eteenpäin

Joensuun seudun rasisminvastainen työryhmä on havainnut ilmapiirin kiristyneen Pohjois-Karjalassa. Tästä syystä 19.–25.3.2018 vietettävää Rasisminvastaista viikkoa ei tule ohittaa olan kohautuksella.

– Rasistinen kielenkäyttö on lisääntynyt sekä arkisissa kohtaamisissa että sosiaalisessa mediassa, toteaa työryhmän puheenjohtaja Tiina Sotkasiira. – Sananvapaus voidaan tulkita väärin niin, että kuka tahansa saa sanoa tai kirjoittaa mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan ole. Sosiaalisessa mediassa voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen, Sotkasiira jatkaa.

Myös kiihottaminen kansanryhmää vastaan, julkinen kehottaminen rikokseen sekä uskonrauhan rikkominen ovat rikoksia. Rasismia sinällään ei ole rikoslaissa määritelty rikokseksi, mutta rasistinen motiivi tekee rikoksesta vakavamman ja on peruste koventaa rikoksesta koituvaa rangaistusta.

Rasisminvastainen työryhmä painottaa rasismista ilmoittamisen tärkeyttä. – Olitpa itse rasistisen käytöksen kohde tai todistaja, ilmoita asiasta eteenpäin, kehottaa Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistyksen (JoMoni) koordinaattori Henna Middeke.

Jos epäilee tulleensa rasistisen rikoksen kohteeksi, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin. – JoMoniin kannattaa ottaa yhteyttä, kun kohtaa rasismia, vaikka varsinaista rikosta ei olisi tapahtunut. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja viranomaisten kanssa ja puutumme ongelmiin, Middeke lupaa.

Ilmoituksen voi tehdä myös netin kautta JoMonin nettisivuilla. JoMonista ja muista järjestöistä, kuten Rikosuhripäivystyksestä, saa apua myös rikosilmoituksen tekemiseen.

Lisätiedot:

Henna Middeke puh. 0447577682, henna.middeke@jomoni.fi

Tiina Sotkasiira puh. 0407166107, tiina.sotkasiira@uef.fi

Yhteydenottolomake rasismista ilmoittamiseen: https://jomoni.fi/en/racism/no-racism-form-page/

Joensuun seudun rasisminvastainen työryhmä: Tunnista rasismi ja ilmoita siitä eteenpäin