Kuvia Ja Kuulumisia

100 Unelmaa on kirja ja lastenkulttuuriprojekti. Projektin laittoi loppukesästä 2016 alulle taiteilijaprofessori Esko-Pekka Tiitinen haastattelemalla Pohjois-Karjalan vastaanottokeskuksissa sataa turvapaikanhakijalasta- ja nuorta iältään 3-17-vuotiaita. Tiitinen haastatteli lapsia kysyen heidän tulevaisuuden unelmistaan, joihin liittyi mm. ammatinvalintaa, harrastuksia, rakkauden löytämistä ja muuta elämää. Monen unelmat kytkeytyvät elämään Suomessa, vaikka nyt tiedetään monen saaneen perheineen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Unelmat painettiin kirjaksi, josta otettiin tuhannen kappaleen painos. Kevään loppuun mennessä painos on myyty loppuun ja osin lahjoitettu. Myynti suoritettiin JoMonin vapaaehtoisvoimin. Kirjan myyntitulot suunnattiin lyhentämättömänä kulttuuritoimintaan, joka tarkoitettiin yhteiseksi pohjoiskarjalaisille maahanmuuttaja- ja kantasuomalaislapsille. Yhteisen taidetoiminnan tarkoituksena on ollut keskinäisen kanssakäymisen lisääminen, ymmärryksen ja suvaitsevaisuuden parantaminen ja oppiminen ottamaan monikulttuurisuus osaksi arkipäivää.

Taidetyöpajatoiminnan koordinointiin haluttiin palkata ammattilainen, mitä tukemaan haettiin Suomen kulttuurirahaston avustusta. Tehtävään valittiin kulttuurituottaja Teemu Laasonen. Työpajojen järjestäminen aikataulutettiin maalis-toukokuulle 2017. Työpajoja ohjaamaan valittiin eri taiteenalojen ammattilaisia, erilaisia pajoja projektissa oli kahdeksan, työpajoja toteutettiin yhteensä 17 kappaletta. Pajat ja ohjaajat olivat: Suvi Tuominen (tanssi), Niina Mantsinen (seinämaalaus), Inkeri Tiitinen (draamaliikunta), Eveliina Pietarinen (rumpujenvalmistus), Sunday Ngakama (sarjakuva), Jutta Räsämäki (kuvataide), Timo Reko / Maaseudun sivistysliitto (lumenveisto) sekä Katri Mäkisalo / Nuorisoseurat ry (Luova Lava – monitaidetyöpaja). Työpajoista kaksi järjestettiin avoimena yleisölle JoMonin perinteikkäässä Uuden suomalaisuuden juhlassa suomalaisuuden päivänä 12.5., muut toteutettiin vierailuina kouluihin, päiväkoteihin ja kerhoihin.

Osallistujia työpajoissa oli yhteensä 225 lasta ja nuorta, ikähaarukalla 2-17. Edustetut kansallisuudet olivat Syyria, Venäjä, Bangladesh, Afganistan, Irak, Suomi, Somalia, Italia, Kosovo ja Iran. Toteutuskunnat olivat Joensuu, Kontiolahti, Kitee, Outokumpu ja Lieksa. Projekti oli medioista esillä sanomalehti Karjalaisessa, Yle Pohjois-Karjalassa ja paikallislehdissä Outokummun Seutu ja Pielisjokiseutu. Projektin edetessä työpajoista pidettiin blogia, jossa jokaisesta pajasta kerrottiin sanoin ja kuvin. Blogi löytyy osoitteesta www.100unelmaa.wordpress.com. Tiedotusta hoidettiin myös Facebookissa, 100 Unelman Facebook-sivu: www.facebook.com/sataunelmaa/

Projektin kanssa yhteistyössä järjestelyissä ja kohteina olivat: Rantakylän koulu, SPR ja vastaanottokeskukset Kitee ja Paihola, Puhoksen koulu, Siun Soten maahanmuuttajaperhetyö, ViaDia ry ja Rantakylän Lähiötalo, SPR ja MaMa-kerhot, Arppen koulu, Kummun koulu, Paiholan päiväkoti, Lukkarilan tukikodit, Kontiolahden koulu, Metka-talo, perhospuutarha Botania ja Ahokkalan koulu. 100 Unelmaa – kirjat lähetettiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajille kesälomalukemiseksi saatekirjeen kera.

Projektin päätteeksi järjestetään vielä Joensuun kirjastolla projektin summaava näyttely, johon esille tulee valokuvia ja tuotoksia työpajoista.

 

Kuvia Ja Kuulumisia